Amit a hajfestésről tudni szeretnél...

2018.02.20

Aki manapság a haját festi, annak alapvetően két oka lehet. Egyrészt, őszülő hajszálainkat szeretnénk elfedni, és ezzel az öregedést legalább optikai módon késleltetni. A másik ok pedig, hogy örömünket leljük a változatosságban, saját külsőnk megváltoztatásában, vagy egyszerűen nem vagyunk elégedettek a saját eredeti hajszínünkkel.

A hajunk színért egyfelől a melanin nevű sötétbarna pigment a felelős, másfelől vöröses hajfestékanyagok egy csoportja. Ezek a pigmentek a haj rostrendszerének úgynevezett keratinocitáiban rakódnak le. A hajszál külső szarurétege, a kutikula nem tartalmaz festék anyagot.

A haj jellegzetes, finom fényét annak köszönheti, hogy a fény visszaverődik ennek a szarurétegnek az átlátszó felületéről. Ha ez a rééteg sérült, hajunk fénytelen lesz.

A hajgyökérben található melanocitákat a tirozináz nevű enzim mozgósítja arra, hogy színes pigmenteket termeljenek. Ha az enzimaktivitás visszaesik, a melanociták leállnak a festékanyag termelésével, és az addigi színes helyett ősz hajszálak nőnek ki a fejbőrből. Érdekes módon ez a folyamat az egyes hajszálakon belül viszonylag gyorsan és tökéletesen játszódik le, miközben a szomszédos hajszálakban zavartalanul folytatódik a festéktermelés. Ez ad magyarázatot arra, miért telik évekbe, amíg az első ősz hajszálak megjelenését követően az egész haj fehérré változik.

Hogy a hajunk erőteljes, vastag szálakból áll-e, vagy vékony, gyenge és puha, azon nem tudunk változtatni. A színét viszont meg tudjuk változtatni. Mára lehetségessé vált, hogy a legkülönfélébb árnyalatokból válasszunk a hidrogénszőkétől a neonzöldig. A hajfestés nem csupán azt jelenti, hogy - olykor drámai módon - megváltoztatjuk a megjelenésünket, hanem azt is, hogy mélyen beleavatkozunk a haj és a fejbőr életfolyamataiba. Az ősz haj csak igen erős kémiai szerekkel színezhető feketére vagy a sötét haj szőkére. A hajfestésnek három lehetősége létezik:

  • A szín világosítása a melanin szétrombolásával (például szőke melírcsíkok).
  • Közvetlenül beszívódó festékek használata.
  • Úgynevezett oxidációs hajfestékek alkalmazása.

A közvetlenül színező festékeket hajszínezőknek vagy bemosóknak is nevezik. 

Ebbe a kategóriába tartoznak természetes hajfestékek is. A közvetlen színezők csak felületesen rakódnak le a keratinon, a hajszálak fehérjeanyagán. A készítménytől függően elegendő egy vagy néhány hajmosás a szín eltávolítására, legalábbis egészséges haj esetén. A haj anyaga és a színezék között nem játszódik le vegyi reakció.

Az oxidációs hajfestékek- 

Népszerűségüket annak köszönhetik, hogy csak segítségükkel érhető el tartós színhatás. A tulajdonképpeni színezőanyag a színezési folyamat során keletkezik oxidációs szer hozzáadásával. A direkt festékekkel ellentétben a színezési folyamat jórészt a hajon belül játszódik le. A hajat ehhez kémiai anyagokkal kell kezelni, hogy a színezés átmeneti anyagai behatolhassanak a haj belsejébe, ahol összekapcsolódnak valódi színezőmolekulává.

Ezek után a növényi hajfestékek: alternatíva vagy kompromisszum?

Ha úgy akarjuk festeni a hajunkat, hogy közben nem károsítjuk az egészségünket, az egyetlen megoldást a növényi hajfestékek jelentik, de ezeknél a színválaszték meglehetősen korlátozott. A feketét például nem lehet elérni vegyszerek nélkül, hasonlóképpen a sötét haj kiszőkítését sem. A színezési folyamat meglehetősen sokáig tart, és arra sincs lehetőség, hogy utána kémiai szerrel színezzenek, mivel a festés eredménye nem számítható ki. Ez utóbbi kijelentés megfordítva is igaz: ha a hajat festették már vegyszerrel, a növényi hajfesték használata általában nem hoz kielégítő eredményt. Az előnyök ezzel szemben magától értetődők: a növényi hajfestékek természetes módon színeznek, nem támadják meg a hajat, csak a hajszálak felszínét festik meg. Vigyázat, mivel a "növényi hajfesték" nem védett név, az ilyen elnevezés alatt futó készítmények is tartalmazhatnak vegyi anyagokat, mert nincsenek irányelvek az alkotóelemekre vonatkozóan.

forrás: tgy-magazin.hu